POSTSCRIPT VAN LONDEN

Een addendum bij mijn reis naar Londen. De dag na Pitzhanger bezocht ik twee Soane-kerken om te proberen binnen te komen.

St Peter's Walworth. Het was geweldig om door de dominee te worden rondgeleid, enkele details van dichtbij te bekijken en te luisteren naar verhalen van mensen en gebeurtenissen. Dit toont de toegangstrappen naar de galerijen waar de bediendenklasse zou zitten, met typische Soane-leuningen en geel getint glas.


In Bethnal Green was de dominee op vakantie, dus ik kon alleen de crypte in. Er was een poster voor klassen in gebrandschilderd glas en steenhouwen. De vorige keer het acroterion op de SE Corner niet gezien. Typisch Soane, gestript classicisme. De beugels en het Anthemion-fries zijn van Walworth.

Ik zag de prachtige eivormige boog tussen de kruisgewelven in de crypte van Bethnal Green. De terugtrekkende bogen en wervelende rozet zijn Walworth. De kaart in mijn hand toont een rozet van Pitzhanger en werd me gegeven door de jongens van London Stone Carving die ik na Walworth bezocht.

We hebben gepraat…

Lees verder